duminică, 14 octombrie 2012

Nemira, placerea lecturii

Trebuie sa recunosc ca inca nu am citit niciuna dintre cartile editate de prestigioasa editura Nemira. Dar mi-a atras atentia in mod special Colectia Byzantivm care ne ofera oportunitatea de a naviga in universul vechiului imperiu Bizantin ce-si avea centrul in Constantinopol si de a descoperi modul in care aceasta civilizatie a influentat dezvoltarea Europei pana in zilele noastre. O alta colectie de mare interes pentru mine ar fi cea denumita „Biblioteca pentru psihologie” pentru ca prin ea ne putem intelege mai bine atat pe noi cat si pe cei din jur.

Iar acum am sa ma axez pe o carte care merita cu adevarat citita si care a aparut aceasta luna la Editura Nemira: Sa facem pace! Pentru un progres al spiritului, autori: Dalai Lama si Stéphane Hessel, doua somnitati ale luptei pentru pace si libertate.

Dalai Lama a reprezentat cel mai inalt grad spiritual in Tibetul secolului XVII-lea si pana in secolul al XX-lea. Tenzin Gyatso (n. 1935) este actualul Dalai Lama (cel de al paisprezecelea) si este liderul guvernului tibetan aflat in exil in Dharamshala. Acesta a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace in anul 1989.

Stephen Hassel (n. 1917) este un diplomat, ambasador si scriitor, ce a supravietuit lagarelor de concentrare Buchenwald si Dora. Iar dupa razboi a fost implicat in redactarea „Declaratiei Universale a Drepturilor Omului” din 1948. In 2011, Hessel a fost inclus de revista „Foreign Policy” in lista celor mai reprezentativi ganditori ai lumii „pentru reactivarea spiritului Rezistentei Franceze in societatea globalizata care si-a pierdut inima."

Cartea mentionata mai sus trebuie sa fie o comoara! Un tezaur care merita sa fie impartasit de cat mai multi dintre noi! Dar din pacate aceste carti care au foarte multe de transmis sunt din ce in ce mai putin apreciate si promovate. Mi-as dori de exemplu ca aceasta carte sa fie citita de cat mai multi politicieni. Oare va fi citita de vreunul? Ma indoiesc. M-as bucura nespus sa nu am dreptate, sa fiu contrazis macar de aceasta data in ceea ce priveste politicianul roman.  

Aceasta carte poate transforma viata fiecaruia dintre noi! Dar pentru asta… trebuie sa fie citita de fiecare dintre noi! Trebuie sa lasam mesajul celor doi sa ajunga in inima noastra, sa ne patrunda pana in maduva oaselor… doar asa ne vom putea schimba… doar asa vom putea fi mai buni. Pentru ca de fapt acesta cred ca este mesajul central al celor doi. Cred ca este vorba despre iubire! Si despre tot ce decurge din ea… acceptare, toleranta, diversitate… iar dragostea in fapt este cea care ne da calitate. Toti cei care uita de ea sau care o batjocoresc… nu se respecta nici pe ei si nu merita sa fie respectati de nimeni! Sunt atat de multe lucruri frumoase care au fost uitate de societatea contemporana… iar toate acestea sunt convins ca pot fi regasite in aceasta carte, pe care v-o recomand cu mare caldura… Ar putea fi inclusa printre premii J

Articol scris pentru proba a patra din concursul SuperBlog 2012!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu